Aj na pohároch záleží – Ako vybrať ten správny na víno?

Máte doma plnú skriňu pohárov na víno, ale poriadne ani neviete, aké víno v nich máte servírovať? Alebo práve rozmýšľate nad výberom správnych pohárov do vašej domácnosti? V tomto článku vám pomôžeme orientovať sa v chaose. Aj stolovanie má svoje pravidlá a výber správneho pohára oceníte vy aj vaši hostia. Vďaka tomu si vaše víno uchová správnu teplotu, chuť a vôňu.

 

Anatómia pohára

Pohár na víno sa skladá zo štyroch častí - podstavca, stopky, kalicha a okraja. Každá časť má svoju funkciu, podstavec zabezpečuje stabilitu pohára, stopka predlžuje pohár a zároveň nám umožňuje držať pohár tak, aby sa teplota vína vo vnútri pohára nezvyšovala. Zabraňuje aj tomu, aby sa na pohári tvorili neestetické odtlačky prstov. Kalich, najdôležitejšia časť pohára, je umiestnený na stopke. Tvar by mal byť vhodne prispôsobený vínu, ktoré sa v ňom chystáme podávať. V najvrchnejšej časti pohára je okraj. Práve podľa okraja môžete zistiť, či je pohár kvalitný. Kvalitný pohár by mal mať hladký a tenký okraj, hrubšie okraje sú znakom lacného pohára a pri pití vína môžu pôsobiť rušivo.

 

 

Typy pohárov:

 

Poháre na biele víno

Poháre na biele víno pravdepodobne poznáte a stretnete sa s nimi v bežnej reštaurácií či bare. Hlavným znakom tohto pohára je užší kalich. Bielé vína sa podávajú na rozdiel od červených vychladené, s teplotou 9 ° – 11 °C a užší kalich zabezpečuje udržiavanie tejto chladnejšej teploty. Pohár je položený na dlhej stopke, ktorú by sme mali po správnosti pri držaní pohára uchopiť. Nikto si predsa nechce dobré vychladené vínko zohrievať teplou rukou.

 pohár na biele víno

Poháre Bordeaux

Pohár Bordeaux so širším otvorom a stredne veľkým kalichom je vhodný na odvážne červené vína s vysokou koncentráciou trieslovín (napríklad Bordeaux, Cabernet Franc, Merlot). Spoznáte ho podľa toho, že plocha kalicha je väčšia, takže predlžuje vzdialenosť medzi vínom a ústami. To umožňuje, aby sa odparilo viac etanolu predtým, ako si víno začnete vychutnávať. Vďaka širšiemu otvoru víno pri pití smeruje do zadnej časti úst, čím maximalizuje chuťové spektrum.

 pohár na červené víno

Pohár Burgundy

Burgundský pohár je ideálny pre ľahké červené vína s vysokou kyslosťou a miernou koncentráciou trieslovín (napríklad Pinot Noir, Beaujolais). Charakteristickým znakom tohto pohára je široký kalich s úzkym okrajom, ktorý pripomína tvar tulipánu. Tento kalich sa pri otvore zužuje a zvyčajne sa doň zmestí veľký objem vína. Pohár zmierňuje kyslosť vína a zvýrazňuje jeho bohaté ovocné znaky.

 pohár na víno burgundy

Poháre na dezertné vína

Dezertné vína sú sladké, a preto sa tradične podávajú v malom množstve pred jedlom alebo po jedle. Práve pre sladkú chuť sa podávajú v menších pohároch. Tieto poháre kopírujú tvar väčších pohárov v zmenšenom prevedení. Väčšina ľudí ich doma nemá a na servírovanie používa univerzálne poháre. Ak však chcete pred hosťami zažiariť, alebo ste veľkým fanúšikom dezertných vín, určite by ste si ich mali zaobstarať.

 pohár na dezertné víno

Poháre na šumivé víno

Poháre na šumivé víno  majú dva najbežnejšie tvary: flauty a tulipánové poháre. Flauty sú vhodné na mladé šumivé víno alebo šampanské (napríklad Prosecco, Cava). Tvar pohára umožňuje bublinkám zhromažďovať sa a rýchlo stúpať. Tulipánové poháre sú vhodné na mladé alebo vyzreté šampanské (napríklad Prosecco, Franciacorta). Charakteristickým znakom tohto pohára je užší okraj, vďaka ktorému smerujú arómy smerom k jazyku namiesto toho, aby smerovali do nosa.

pohár na šampanské_šumivé víno

 

Práve ste sa dozvedeli, ako správne vybrať pohár k vínu. Teraz už len zostáva uvariť dobrú večeru a pozvať svoju rodinu či priateľov. Môžete si o dobrom vínku aj niečo naštudovať a ak ho správne odprezentujete a spárujete s jedlom, budú vaši hostia unesení.

 

    Nakoniec pridávame zopár tipov k servírovaniu vína:

  • dbajte na správnu teplotu vína,
  • nenalievajte príliš veľké množstvo vína do pohára,
  • vyhnite sa servírovaniu vína, ktoré bolo dlhšie otvorené,
  • naučte sa správne párovať vína s konkrétnymi jedlami,
  • držte pohár za stopku, nie za kalich,
  • dbajte na správny výber vínového pohára.

 

Zdroje: 

https://www.kj.com/blog/the-difference-between-red-wine-glasses-and-white-wine-glasses?fbclid=IwAR0kc23oHRTJAhdLcNuKsHooxesUmdK-a6dfwPzRljkHpG8DPzFbVeqLndM

 

Autor: Barbora Kňazovčíková

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie